Om forskaren och måltidshistorikern

Richard Tellström


"För sitt arbete med att sätta ord på hur potatis smakar, potatisens smakord, samt för spridandet av dessa kunskaper" - motivering till Tellströms tilldelning av Stora potatispriset 2009.

Richard Tellström föddes 30 augusti 1960 och 2006 disputerade han i måltidskunskap vid Örebro universitet och blev då docent i måltidsvetenskap. Han har sedan undervisat på Restaurang- och hotellhögskolan i Örebro. Nu forskar han på Stockholms Universitet om den svenska matkulturens historia och föreläser. 2017 var han sommarpratare i P1.

Tellströms första arbete inom TV var med SVT:s infotainmentserie Landet brunsås. Programmet utforskade de svenska matvanorna och de historiska grunderna till dem. I TV-serien Historieätarna medverkade han en del framför kameran som mathistorisk expert. Varje avsnitt fokuserar på en tidsperiod i svensk historia där programledarna ska leva en vecka som personer i den tidsperioden. I det ingår självklart även att äta tidsperiodens mat. Efter detta medverkade han i Tusen år till julafton som var SVT:s julkalender 2015 och följde samma princip som Historieätarna. Filmerna Tellström har arbetat med, Den allvarsamma leken; Bye, Bye Sverige; Sameblod och Unga Astrid, utspelar sig vid olika historiska tidpunkter och Tellström har hjälpt filmskaparna att göra miljöerna så realistiska som möjligt.

2015 släppte Tellström sin första bok Hunger och törst: Svensk måltidshistoria från näring till statusmarkör. Boken handlar om hur svenskarna kulturellt har förhållit sig till mat. Från ett nödvändigt ont till ett fritidsintresse och skrytämne. 2018 släpptes boken Från krog till krog: Svenskt uteätande under 700 år som Tellström skrivit tillsammans med Håkan Jönsson. Boken berättar om historien att äta ute mot betalning. Utöver dessa har han även medverkat i Biskop Brask måltidsmanifest: en svensk renässansmatkultur (2016) och har skrivit en kort historia om nordens mat i The Nordic Cookbook/Nordisk Kokbok (2015/2017).

Böcker och Blogg


Hunger och törst

Hösten 2015 kom Richard Tellström ut med sin bok ”Hunger och törst” som är en genomgång av den moderna svenska matkulturen i Sverige och som belyser hur det kom sig att svensken blev så intresserad av matens påverkan på kroppen och hur den blev till ett överordnat mål att se på maten som bränsle för en maskin.

Från krog till krog; Svensk uteätande under 700 år

År 2018 publicerade han det restauranghistoriska standardverket ”Från krog till krog; Svensk uteätande under 700 år”, skriven tillsammans med Håkan Jönsson. Den ger den kronologiska berättelsen om hur den svenska restaurangnäringen tog form, från medeltidens tavernor och värdshus, via stormaktidens gästgivargårdar och vinkällare, till 1900-talets restauranger, pizzerior och vår tids trendiga stjärnkrogar.

AKTUELLA BLOGGAR


Följ mathistoriska blogginlägg på

Vill du veta mer om den svenska matkulturen?
Boka en föreläsning med Richard Tellström 

När lades grunden till det svenska julbordet? Vilka råvaror hade vi tillgång till för 300 år sedan? Hur har det påverkat dagens mat? Skulle du vilja få svar på frågor som dessa, boka en föreläsning med Richard Tellström för att ge din personal, eventdeltagare, studenter m.m. en ny bild av svensk mat.